Wikiwijs gaat export naar EPUB-formaat aanbieden

Met Wikiwijs is het binnenkort mogelijk om een Wikiwijs-arrangement om te zetten naar EPUB, een gratis en open e-bookformaat. Het voordeel is dat Wikiwijs-arrangementen daarmee beter bruikbaar worden voor tablets en e-readers. De nieuwe functionaliteit wordt in juli verwacht, tegelijk met een nieuwe update van Wikiwijs Maken.

Wat is EPUB?
EPUB (een afkorting van electronic publication) is een open standaard die het mogelijk maakt om gratis e-books te maken. EPUB is breed toepasbaar; het werkt op tablets en e-readers zoals Kindle, Ipad en de Android-modellen. EPUB is speciaal ontworpen voor zogenoemde reflowable content, waardoor de tekst voor elke e-reader geoptimaliseerd kan worden. De tekst past zich bij EPUB namelijk automatisch aan, aan de grootte van het scherm, zodat de inhoud op ieder moment goed leesbaar blijft. EPUB is de opvolger van het Open eBook-formaat.

5 reacties op Wikiwijs gaat export naar EPUB-formaat aanbieden

 1. Mmm zolang er geen audio en video mee kan komen, lijkt het me nog niet interessant.

 2. De afzonderlijke boeken die in de TripleA @ncyclopedie wiki staan zijn nu ook als ePub bestand te downloaden!

  http://triplea.sambo-ict.nl/wiki/index.php/Boeken

 3. Alex Ruis zegt:

  Naast EPUB 2.0.1 is er EPUB 3.0. Die laatste indeling (http://idpf.org/epub/30) biedt onder meer mogelijkheden om eenvoudig audio en video in de publicatie te verwerken.
  Welke versie gaat Wikiwijs ondersteunen?

  Mensen raken nogal eens teleurgesteld (http://www.ereaders.nl/kindle_wi-fi) na aanschaf van een Kindle. Op de Kindle (http://www.amazon.com/gp/product/B0051QVESA) kun je (nog geen lid van IDPF http://idpf.org/membership/members) geen EPUB bestanden vertonen.

  Amazon werkt met het eigen – véél beperktere – AZW-formaat. Die bestandsindeling is ongeveer dezelfde als MOBI. Via een applicatie als Calibre kun je wel eenvoudig MOBI naar EPUB converteren en vice versa (http://www.ereaders.nl/epub_omzetten_naar_kindle-formaat). Maar wat niet in de oorspronkelijke bestandsindeling past, zoals tabellen, krijg je er zo niet in…

  • Wikiwijs gaat voorlopig werken met een versie zonder video en audio. Ook omdat dit materiaal niet onderdeel is van het arrangement, maar gelinked/embed wordt. De rechten van dit materiaal zijn in veel gevallen ook zo dat het materiaal niet ge-embed) kunnen worden.

   Wel kijken we naar uitbreiding van de functionaliteit naar volledig EPUB 3.0

   Mbt: Kindle: weet niet zeker of dit voor ALLE modellen Kindle geld? We zullen in ieder geval proberen om een en ander op zo veel mogelijk devices te testen. We hebben express niet gekozen voor het gesloten iBook format (alhoewel dit op sommige punten meer opties geeft) omdat we juist op zo veel mogelijk devices willen kunnen tonen.

   Jan-Bart de Vreede
   Productmanager Wikiwijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 179 andere volgers

%d bloggers like this: