Digischool communities: focus op digitaal leermateriaal

De Digischool communities krijgen met ingang van dit schooljaar een nieuwe focus en gaan zich volledig richten op het beoordelen, maken en delen van digitaal leermateriaal. Elf jaar geleden startten Kennisnet en Digischool met diverse vakcommunities voor het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

Trends en ontwikkelingen

Uit het jaarlijkse Wikiwijs-onderzoek blijkt dat een kwart van al het leermateriaal dat op school gebruikt wordt, digitaal is. Bijna de helft van de docenten maakt zelf digitaal materiaal en wil dit delen. De Digischool-community’s gaan inspelen op deze trends en krijgen een nieuwe functie; ze gaan meer structuur aanbrengen in de productie en het beschikbaar komen van digitaal leermateriaal.

Leermiddelenspecialisten

Er komen 75 ‘leermiddelenspecialisten’, die in teams van twee of drie gaan toezien op de leermiddelen binnen hun vakgebied. Op die manier wordt bekeken voor welke aandachtsgebieden er binnen de verschillende vakken geen of onvoldoende digitaal leermateriaal beschikbaar is. De leermiddelenspecialisten vragen communityleden daar materiaal voor te maken. Ook beoordelen de specialisten leermiddelen, bijvoorbeeld uit de Digischoolcollectie, en zorgen ze voor de metadatering (beschrijvingen van het materiaal), zodat  leermiddelen gekoppeld worden aan leerdoelen.

Nieuwe focus

Erik Verhulp (Digischool): “De afgelopen jaren is er al veel aandacht besteed aan digitale leermiddelen en die aandacht gaan we intensiveren. Dat is nodig, want je ziet dat digitaal leermateriaal vaak bestaat uit losse onderdelen, van wisselende kwaliteit. Nu zoeken we docenten die zich aan een thema binnen hun vakgebied willen verbinden en de collectie digitale leermiddelen daarvoor ‘perfect’ willen maken. Voordeel van moderne communitytechnologie is dat deze docenten en anderen eenvoudig hun inbreng kunnen hebben in de community’s.”

Jezelf aanmelden als leermiddelenspecialist?

Wie leermiddelenspecialist wil worden, kan contact opnemen met de communitymanager van het betreffende vak; een overzicht van alle communities  is te vinden op: http://communitys.kennisnet.nl. Voor de leermiddelenspecialist is een vrijwilligersvergoeding beschikbaar.

3 reacties op Digischool communities: focus op digitaal leermateriaal

  1. Willem Korevaar zegt:

    er staat ‘contact opnemen met de communitymanager’!

  2. Voor deze vragen kun je contact opnemen met Erik Verhulp: erik@digischool.nl

  3. Ruben de Jong zegt:

    hoe werkt dit en hoeveel tijd gaat hierin zitten en uiteraard wat is de hoogte van de vergoeding?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 179 andere volgers

%d bloggers like this: