Nieuwe versie Wikiwijs Maken: e-books, vraagelementen en meer

Downloaden van een Wikiwijs-arrangement als e-book, meerkeuze- en combinatievragen toevoegen en werken met leerlingarrangementen. Deze en diverse andere functionaliteiten en verbeteringen zijn vanaf vandaag beschikbaar in de nieuwe versie van Wikiwijs Maken. De nieuwe functionaliteiten komen voort uit suggesties van gebruikers onder andere via Uservoice.

In Wikwijs Maken kun je eigen leermateriaal uploaden, maar ook leermateriaal van anderen samenvoegen tot een (nieuw) groter geheel; een Wikiwijs-arrangement. Om de nieuwe mogelijkheden in deze versie te ontdekken is een handleiding beschikbaar.

Nog niet eerder gewerkt met Wikiwijs Maken? Bekijk dan eerst de snelstartgids Wikiwijs Maken.

Veranderingen en nieuwe functionaliteiten

Hieronder volgt een beknopt overzicht van alle veranderingen en nieuwe functionaliteiten:

Downloaden Wikiwijs-arrangement als eBook 

Je kunt voortaan van ieder Wikiwijs-arrangement een eBook downloaden. Het eBook is vervolgens afspeelbaar op tablets (ook de iPad), mobiele telefoons en laptops/desktops. Het e-book is beschikbaar in epubformaat (versie 2.0.1).

Interactieve vraagelementen
Het is vanaf nu mogelijk om interactieve vraagelementen toe te voegen aan een Wikiwijs-arrangement. Er zijn twee vormen: een meerkeuzevraag en een combinatievraag. De interactieve vraagelementen worden ook meegenomen in e-books, met de antwoorden  achterin.

Werken met een leerlingarrangement
Het leerlingarrangement is bedoeld voor docenten die bijvoorbeeld opdrachten voor leerlingen in een arrangement willen opnemen. Leerlingen kunnen voor een arrangement worden uitgenodigd en ontvangen dan een kopie van het gemaakte arrangement. De leerlingen kunnen in deze kopie (het leerlingarrangement) wijzigingen aanbrengen en op die manier opdrachten uitwerken.

Automatisch colofon in arrangement
Aan ieder Wikiwijs-arrangement wordt automatisch een colofon toegevoegd. Dit colofon vind je op de laatste pagina van ieder arrangement. In het colofon worden standaard alle links die je via ‘bestanden en links’ in het arrangement hebt geplaatst, getoond. Daarnaast is er de mogelijkheid zelf een toelichting te schrijven of een afbeelding te plaatsen. Je kunt het colofon bijvoorbeeld ook gebruiken als disclaimer.

Knoppen ‘volgende’ en ‘vorige pagina’
Vanaf nu kun je door ieder Wikiwijs-arrangement bladeren via de knoppen ‘volgende’ en ‘vorige’. Deze mogelijkheid wordt aangeboden naast de navigatie via het menu

Verbeterde omgang met menu’s/submenu’s
De breedte van de inhoudsopgave in het arrangement is verkleind, waardoor er meer ruimte overblijft voor het tonen van de inhoud van het arrangement. Verder wordt tekst in menu- of submenu’s niet langer afgekapt, maar indien nodig over meerdere regels getoond. Ten slotte worden in het arrangement alleen de hoofdmenu’s standaard getoond, de submenukeuzes in eerste instantie verborgen. Hierdoor is de menubalk aan de linkerzijde korter en overzichtelijker.

Groep elementen verplaatsen
In de Wikiwijs Maken tool is het nu mogelijk om een groep elementen te selecteren en die vervolgens tegelijk te verslepen. Handig op het moment dat je bijvoorbeeld een hele pagina wilt verplaatsen. Je kunt dan alle elementen die tot die pagina behoren in één keer op de goede plek zetten.

Element kopiëren
Ook bestaat de mogelijkheid een element uit een ander arrangement te kopiëren en in je eigen Wikiwijs-arrangement plaatsen.

Plaatsen en uploaden afbeeldingen
In deze versie is het mogelijk om een afbeelding van internet te downloaden via de link (URL) ervan. Deze mogelijkheid is beschikbaar naast het uploaden van een afbeelding vanaf de eigen computer.

Verbergen titel arrangement 
Het is voortaan mogelijk om de titel van het arrangement te verbergen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor gebruikers die een eigen afbeelding in de header van het arrangement hebben, waarin de titel van het arrangement al duidelijk wordt. Het (nogmaals) tonen van de titel maakt het in dat geval minder fraai.

9 reacties op Nieuwe versie Wikiwijs Maken: e-books, vraagelementen en meer

 1. Ingrid Trines zegt:

  Op dit moment kan ik niks meer met de wikiwijs. Op alle wikiwijsen die ik beheer staat alleen maar tekst over duurzaam ondernemen. Wanneer wordt dit aangepast???

 2. De epub versie zit ik te testen op de iPad. Ik zie een tekst-vaut in de m.i. standaardteksten bij de video’s: Rechts van de rode pijl staat nu: “Bekijk de video [spatie]. Dit werk [hier mis ik de letter 't'] alleen wanneer je verbinding met internet hebt.”

  Algemeen: ik vind het niet zo fijn dat het lettertype veranderd is.

  Op de PC: in Firefox zijn de pijltjes van de uitklapmenu’s niet altijd goed zichtbaar. Of heeft dat te maken met het feit dat het menu erg veel opties bevat (zie bijvoorbeeld http://arrangeren.wikiwijs.nl/?id=15&arrangement=34078#tab_222923 )

 3. Marijn Willems (Wikiwijs) zegt:

  Dag John,
  Dat is inderdaad erg vervelend. Laat ons aub de links naar die betreffende arrangementen weten, dan gaan we kijken hoe we dit zsm kunnen verhelpen. Het heeft onder meer te maken met het deels overgaan naar html5, waardoor het mogelijk is om arrangementen voortaan ook te bekijken op bijv. tablets of mobiele devices. Er is uitvoerig getest om opmaak te ondervangen. Toch zijn er enkele gevallen waarin het helaas niet gewerkt heeft. De problemen met (wazige) afbeeldingen kun je waarschijnlijk verhelpen door de webbrowser, bijv internet explorer te updaten naar de meest recente versie. Bedankt voor het aandragen!

  • John Bal zegt:

   Marijn,
   Bedankt voor je reactie. Gelukkig, na wat prutsen is alles weer terug op orde. Het probleem zit in tekst in combinatie met foto’s. Als je tekst naast een foto korter is dan die foto, dan wordt een tweede foto eronder, deels naast de eerste foto geplaatst. Door in de eerste tekst enkele “enters” toe te voegen komen de foto’s weer op z’n plaats onder elkaar.
   Het enige probleempje is de kwaliteit van ons logo in de header. De zwarte letters worden zwart omrande witte letters. En hij is niet helemaal scherp. Zijn er nog eisen aan de resolutie?

   • Dag John,

    Graag gedaan! De ideale resolutie voor een header is nu 1200×76, dit was 965×76, waarbij de lay-out nu in staat is zich dynamisch aan te passen aan allerlei resoluties (mobiel, tablet, PC). Dit heeft vooral effect op uitlijning van plaatjes en de schaling van headers.

    Tip:
    Probeer de grootte van het venster eens te veranderen. Je ziet er veel zaken nu automatisch aanpassen. De uitlijningsvoorkeuren van plaatjes (links, midden en rechts) worden aan de hand van de gekozen resolutie uitgevoerd.

    Mocht je het toch onhandig of vervelend vinden, dan kun je op korte termijn ook kiezen voor de eerdere (oorspronkelijke) lay-out. Deze komt beschikbaar naast de huidge lay-out. Wel is deze minder geoptimaliseerd voor verschillende resoluties. Op de blog lees je daarover binnenkort meer.

 4. John Bal zegt:

  De layout van de bestaande arrangementen is behoorlijk aangetast in de nieuwe versie. Heb je veel tijd gestopt in een mooie en overzichtelijke presentatie/arrangement, is die tijd behoorlijk teniet gedaan. Foto’s zijn verschoven, groter/kleiner geworden, tekst verloop gewijzigd, kleuren weg, logo waziger etc. Nieuwe functie’s toevoegen prima, maar het goede graag behouden!!

 5. Alex Ruis zegt:

  Dit zijn heel diverse nuttige uitbreidingen. Meer functionaliteit en flexibiliteit binnen arrangementen.
  Automatische colofon misschien minder nuttig voor arrangementen die deze al hebben?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 179 andere volgers

%d bloggers like this: